sobota, 25 lutego 2017

PRZEPIS NA TORCIK


TORT

Przepis na torcik.




3\4 szklanki mąki
3\4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru + 2 łyżeczki
6 żółtek 
6 białek
1 kubeczek śmietany 30%
1 tabliczka czekolady
1 łyżeczka żelatyny
1 szklanka herbaty
drzem z czarnej porzeczki
1 waniliowy budyń
2 łyżki kakaa
1\2 kostki masła
cukrowe perełki



Ubij białka z solą na sztywno. Dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, szklankę cukru pudru i żółtka. Piecz w 180 C przez 45 min. Rozpuść czekoladę. Ubij śmietanę z cukrem pudrem dodaj czekoladę, rozpuszczoną i przetartą przez sito żelatynę. Wystudzone ciasto przekrój na pół oraz odkrój kopułkę ciasta. Nasącz ciasto herbatą. Na jedną połowę nałóż drzem i przełóż obie połowy kremem i włóż na 30 min do lodówki. Do schłodzonego budyniu dodaj masło i wymieszaj. Obłóż ciasto połową masy budyniowej a do drugiej połowy do drugiej połowy dodaj kakao. Ozdób ciasto czekoladową masą budyniową i cukrowymi perełkami.


Smacznego!